VIJESTI11 studenoga, 2022 Uncategorized

Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti/dijabetesa obilježava se po preporuci Međunarodne dijabetološke federacije, svake godine 14.studenog/novembra.

U svijetu svake godine od šećerne bolesti umire 6,7 milijuna ljudi, odnosno 1 osoba svakih 5 sekundi, a gotovo polovica je mlađa od 60 godina. Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 % slučajeva može spriječiti i prevenirati promjenom životnih navika.

Preporučene aktivnosti usmjerene su na obitelj/porodicu koju je potrebno educirati i potaknuti na vođenje zdravih stilova života, prije svega zdrave prehrane, tjelesnih aktivnosti i otklanjanje štetnih navika.

Dom zdravlja Novi Travnik će 14.11.2021.godine u vremenu od 09,00-11,00 sati u Domu zdravlja provoditi slijedeće aktivnosti:

– zainteresiranim građanima kontrolirati razinu šećera u krvi,

– mjeriti krvni tlak,

– dijeliti stručne savjete uz promidžbeni materijal o važnosti educiranja u liječenju oboljelih od šećerne bolesti.

Istoga dana održati će se stručno predavanje u 13,00 sati, u Domu zdravlja na temu:

Dijabetes melitus, predavač: Suzana Radeljić, medicinska sestra.

Ravnatelj Doma zdravlja
Prim.mr.sc.Ivanka Mađar-Šimić,dr.med9 studenoga, 2022 Uncategorized

 

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike KSB/SBK osiguralo je cjepivo protiv gripe,

30 doza za zaštitu zdravstvenih djelatnika i 90 doza cjepiva za zaštitu rizičnih skupina –starijih osoba sa kroničnim bolestima: šećerna bolest, bolesti krvožilnog sustava, kronične bolesti pluća i bubrega.

Indikacije za prijem cjepiva postavlja ordinirajući liječnik, uz obvezno vođenje propisane evidencije.

Cjepivo je besplatno, a cijepljenje će se obavljati u Higijensko-epidemiološkoj službi, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera od 09.11.2022.godine, do isteka zaliha.

 

Ravnatelj Doma zdravlja
Prim.mr.sc.Ivanka Mađar-Šimić,dr.med.7 studenoga, 2022 Uncategorized

U Domu zdravlja Novi Travnik, uspješno je završena realizacija projekta-Nabava digitalnog mamografa, donacija Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Kako je listopad mjesec borbe protiv raka dojke, dana 20.listopada, nakon pribavljene potrebite dokumentacije i dobijanja licence za rad od Državne regulatorne agencije BiH za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, uređaj je pušten u rad.

Rad je započeo sa skriningom i svim zainteresiranim ženama od navršene 40 godine i više obavljeni su besplatni mamografski pregledi.

02.studenog 2022.godine u posjeti Domu zdravlja, bila je predstavnica Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske g-đa Anita Drnetić, izvršila je monitoring doniranih sredstava i izrazila zadovoljstvo za uspješnu realizaciju projekta. Ovaj uređaj je od neprocjenjive vrijednosti za rano otkrivanje vrlo teške zloćudne bolesti kod žena.

Digitalna mamografija omogućuje otkrivanje manjih promjena i do 30% u odnosu na klasični-analogni mamograf, što automatski povećava pozitivan ishod liječenja zloćudne bolesti, istaknula je ravnateljica Doma zdravlja – prim.mr.sc.Ivanka Mađar-Šimić i još jednom se zahvalila Ministarstvu zdravstva i Vladi Republike Hrvatske za ovu vrijednu donaciju.

 

 19 listopada, 2022 Uncategorized

 

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke.
Svjesni činjenice da je rak dojke kod žena, jedan od najvećih uzroka smrtnosti, Dom zdravlja Novi Travnik, uz potporu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske,nabavio je i pustio u rad novi uređaj – digitalni Mamograf.
Zahvaljujemo Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske na ovoj vrijednoj donaciji.

S ciljem prevencije i unapređenja zdravlja, pozivamo sve zainteresirane žene od navršenih 40 godina života i više, da od 24. – 28.listopada 2022.godine, u vremenu od 10,00-14,00 sati, obave besplatan mamografski pregled.
Obvezna rezervacija na broj: 030 793 071, poziv na 118.

 

Ravnateljica Doma zdravlja Novi Travnik
Prim.mr.sc.Ivanka Mađar-Šimić,dr.med.

                                                                         29 rujna, 2022 Uncategorized

U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, 27.09.2022.godine u Domu zdravlja Novi Travnik su provedene slijedeće aktivnosti:

U vremenu od 10-12 sati, u prostorijama Doma zdravlja, zainteresiranim građanima mjerio se krvni tlak, razina šećera u krvi, dijelili stručni savjeti i promidžbeni materijal u cilju prevencije kardiovaskularnih bolesti.

U 13,00 sati održano je stručno predavanje na temu: “Koristi srce i poveži se sa svakim srcem” – predavač dr.Jasmir Haskić, doktor medicine

 18 kolovoza, 2022 Uncategorized

 

U okviru realizacije projekta Ministarstva ŽSB/SBŽ “Pomoć u nabavi sanitetskih vozila za Domove zdravlja” u vrijednosti od 700 tisuća KM za osam Domova zdravlja, i Dom zdravlja Novi Travnik bogatiji je za jedno novo sanitetsko vozilo..

Zajedničkim financijskim sredstvima Ministarstva zdravstva ŽSB/SBŽ, Općine Novi Travnik i iz vlastitih sredstava Doma zdravlja Novi Travnik nakon provedene zakonske procedure nabavljeno je sanitetsko vozilo.

Vozni park Doma zdravlja od početka ovog tjedna raspolaže s novim sanitetskim vozilom opremljenim najsuvremenijom medicinskom opremom marke Volkswagen T6 čije će korištenje uveliko pomoći u radu Službe Hitne medicinske pomoći, a korisnicima-pacijentima kod teških i hitnih stanja omogućiti sigurniji, brži i kvalitetniji prijevoz do bolnice i kliničkih centara.

“Zahvaljujem se Ministarstvu zdravstva ŽSB/SBŽ na čelu s ministrom Antom Matićem, Općini Novi Travnik i načelniku Stjepanu Duji za ovaj značajan projekt, te očekujem potporu i suradnju za druge i slične projekte koji doprinose jačanju zdravstvene zaštite na području naše općine,” istaknula je za naš portal ravnateljica Doma zdravlja Novi Travnik, prim. mr. sc. Ivanka Mađar-Šimić.

 

 © 2020 DOM ZDRAVLJA – Novi Travnik