VIJESTI


Dom zdravlja Novi Travnik potpisao dva značajna ugovora!

25 svibnja, 2022

Javna ustanova Dom zdravlja Novi Travnik je prije nekoliko dana nakon provedenih Zakonskih procedura potpisao 2 značajna ugovora od općeg interesa za ustanovu i lokalnu zajednicu, a to su

1. Nastavak započete gradnje Nove lamele Doma zdravlja (služba za zdravstvenu zaštitu djece i služba za laboratorijska dijagnostika)

2. Nabava medicinskog uređaja – digitalnog mamografa

Ova dva značajna kapitalna projekta Doma zdravlja su prepoznata i prihvaćena i od lokalne zajednice, prvenstveno Općine Novi Travnik, ali i resornog Ministarstva zdravstva ŽSB/SBŽ.

Prvi projekt se odnosi na izgradnju nove lamele uz postojeću zgradu Doma zdravlja vrijednosti oko 1.200.000,00 KM (bruto površine cca 1 000m2). Ovaj kapitalni projekt podupire i  Općina na čelu s načelnikom, Stjepanom Dujom, čime se sufinancira nastavak gradnje započetog objekta, a zajednički cilj je kvalitetnija zdravstvena usluga i zaštita građana. Podsjećamo, u prosincu 2021. godine zabilježili smo početak radova prve faze izgradnje lamele.

„Prostorno proširenje kapaciteta Doma zdravlja od općeg je interesa za stanovništvo Novog Travnika, a jako je bitno što su navedeni projekti prepoznati od strane lokalne zajednice, tako da smo s upravo s doznačenim sredstvima lokalne zajednice nastavili gradnju započetog objekta.“, izjavila je za portal Notra.ba, ravnateljica Doma zdravlja Novi Travnik, prim. mr. sc. Ivanka Mađar-Šimić.

Kako ističe ravnateljica do kraja godine cilj je okončati zidarske radove i postavljanje krova. Za to su im potrebna dodatna financijska sredstva, a nadaju se kako će i u tom pogledu naići na razumijevanje i podršku resornog ministarstva, lokalnih gospodarstvenika i drugih donatora.

Pored prostornog proširenja, menadžment Doma zdravlja nastoji unaprijediti zdravstvenu zaštitu i zdravstvene usluge za svoje korisnike, a nabava suvremene dijagnostičke opreme put je ka tome.

U proteklom razdoblju provedena je procedura nabave digitalnog mamografa (ugovor potpisan i čeka se isporuka uređaja) vrijednosti oko 280 tisuća KM. Sredstva za ovaj projekt su osigurana od Vlade Republike Hrvatske, lokalne zajednice i vlastitih sredstava Doma zdravlja Novi Travnik.

Ovaj uređaj je od neprocjenjive vrijednosti za rano otkrivanje vrlo teške zloćudne bolesti kod žena jer se otkriva u vrlo ranoj fazi kada se liječenje zapravo najuspješnije i provodi. Ono što treba naglasiti jest da će ovaj uređaj nakon nabavke biti jedan od prvih u Srednjobosanskoj županiji, te da će biti na dobrobit svim njenim stanovnicima.

„Pored navedenih projekata bitno je istaknuti kako se trudimo omogućiti educiranje i usavršavanje našeg kadra, a trenutno su nam na specijalizaciji 2 liječnika, jedan s područja pedijatrije, a drugi s područja obiteljske medicine“, istaknula je ravnateljica Doma zdravlja prim.mr.sc.Ivanka Mađar-Šimić.

Poruka ravnateljice Mađar-Šimić itekako je jasna: Zdravlje čovjeka najveće je bogatstvo, a zdravlje naših građana na prvom je mjestu!“

 


© 2020 DOM ZDRAVLJA – Novi Travnik